SOMMERIDRETT

Oppsummering av triatlonåret 2017

By 12. januar 2018*** No Comments
triat

Nok et strålende år for norsk triatlon går mot slutten. Nå gleder forbundets president Arild Mjøs Andersen seg til 2018. Her er hans oppsummering for triatlonåret 2017, og styrets satsinger for 2018:

Det var mange høydepunkter i 2017, og det er vanskelig å ikke starte med Kristian Blummenfelt. 2017 ble året hvor Norge for første gang fikk en utøver i den ypperste verdenseliten. Kristian endte på 3. plass sammenlagt i WTS, etter å ha avsluttet med tre andreplasser på rad. I tillegg har han brukt høsten til å vinne Super League og Ironman 70.3 Bahrain. Det har vært utrolig moro å se utviklingen Kristian har hatt dette året. Kristian står nå frem som et av de sikreste medaljekortene frem mot Tokyo-OL. Dit skal han ikke dra alene. Vi har nå en rekke utøvere som trener hardt og systematisk for å ta igjen Kristian. Gustav Iden tok sin første World Cup-seier i år, og i junior-VM fikk lille Norge 5, 8 og 16.plass i herreklassen. Det jobbes veldig bra på landslaget!

Jeg er også veldig glad for at vi i år har fått et mye bedre tilbud til ungdommer som ønsker å satse på triatlon. Flere klubber har nå et godt treningstilbud og –miljø for unge. Vi har i år hatt en nasjonal supersprint-cup for 15/16-åringer og vi har hatt en rekke nasjonale og regionale treningssamlinger. Nivået på ungdomskonkurransene har vært mye høyere enn tidligere. Det er moro!

Triatlon er den idretten som har vokst klart mest de siste årene. Dette er hyggelig, men gir noen utfordringer. Vi har nå 180 klubber i hele landet. Kalenderen er smekkfull i de tre sommermånedene. Arrangører sier at påmeldingene nå kommer nærmere løpsdagen og at det er vanskeligere å beregne antall deltakere. Noen konkurranser har slåss om de samme deltakerne. Vi håper å bedre dette med tettere dialog med klubbene. Vi oppfordrer også klubber til å arrangere løp med bassengsvømming eller duatlon for å forlenge konkurransesesongen.

Vi har hatt noen nyvinninger i 2017. Bryne arrangerte historiens første NM i mixed-stafett, med Haugesund som vinner. Mixed-stafett vil være på OL-programmet i Tokyo og er en utrolig spennende konkurranseform. Tilbakemeldingene etter NM var utelukkende positive og vi regner med enda flere lag til start i 2018. Vi har også hatt NM i akvatlon (500m svøm + 2 km løp) og terrengtri. Begge disse konkurranseformene har potensiale til å bli virkelig populære. Det begynner også å bli en del paratriatleter. Det er en selvfølge at de tas imot med åpne armer på trening og konkurranse.

Hva skjer i 2018?

  • OL-kvalifiseringen begynner i mai, men våre beste har da allerede kjørt et par WTS-løp. Det er veldig viktig at våre utøvere får en god start på sesongen, slik at de rykker oppover på rankingen.
  • Til våren skal Triatlonskolen ferdigstilles. NTF har fått støtte fra Sparebankstiftelsen DnB for å utvikle et komplett treningsopplegg for barn og unge.
  • Vi vil lansere Norgescup igjen, etter et par års pause.
  • NTF kommer til å jobbe mye med synliggjøring av idretten. Vi er fortsatt en ukjent idrett for folk flest.
  • Vi kommer til å fortsette å vektlegge rekruttering, særlig av unge og kvinner til idretten vår.